4 października 2015

Przepis: Wegańska sałatka z czerwonego z czerwonego ryżu z karmelizowaną cebulką i awokado

Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszną sałatkę z czerwonego ryżu z karmelizowaną cebulką, oliwkami, awokado i prażonymi nerkowcami. Całość podana na kilku rodzajach sałat i z delikatnym sosem winegret. Podobną sałatkę jadłam w krakowskiej restauracji Pod Norenami i zakochałam się w tym połączeniu smaków i po kilkukrotnych próbach udało mi się stworzyć jej domową wersję. 


Sałatka to idealne połączenie smaków - mocne i słone oliwki cudownie komponują się ze słodką cebulką. Sos winegret świetnie współgra z prażonymi nerkowcami. A czerwony ryż i sałaty nadają jej niezwykły aromat. 

Składniki:
- czerwony ryż (około 70 gramów),
- dowolne sałaty (ja użyłam: jarmuż, rukolę i sałatę masłową),
- 1 małą cebulę,
- kilkanaście oliwek,
- garść orzechów nerkowca,
- pół awokado,
- pół łyżeczki cukru (u mnie kokosowy).






Do sałatki potrzebny będzie również sos winegret - ja zdecydowałam się na jego domową wersję.


Składniki na sos winegret:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka musztardy,
-pieprz,
- odrobina cukru (ja użyłam kokosowego).


Sposób przyrządzenia:
1. Gotujemy czerwony ryż. W tym czasie na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca. Następnie dusimy cebulkę na patelni zalewając ją wodą i dodając pieprz oraz cukier. Karmelizujemy dopóki woda się nie wygotuje.
2. Kroimy awokado na pół. Następnie nacinamy je równolegle, tworząc podobnej grubości plasterki. Uważamy, aby nie przeciąć skórki.
3. Sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy w misce, starając się pozostawić pusty spód, a rozkładać liście bardziej po bokach. 
4. Ugotowany ryż kładziemy na środku talerza i dodajemy karmelizowaną cebulkę, oliwki i polewamy całość sosem winegret (pozostawiając około 1/3 sosu). Delikatnie mieszamy, starając się aby sałata pozostała na brzegach.
5. Następnie posypujemy sałatkę prażonymi nerkowcami, wydrążamy pokrojone awokado łyżką i kładziemy na wierzchu. 
6. Polewamy sałatkę pozostałym sosem winegret. I gotowe! 






Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. wygląda smacznie! przepis już zapisany, w tygodniu sobie zrobię bo uwielbiam orzechy i awokado <3
    dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobione! smakowało choć nie wiem czy az tak podbiło moje serce ;) moze to wina tego, że nie miałam czerwonego ryzu tylko mix czarnego, brązowego i czerwonego ;) dodatkowo by dodac smaku dodałam pieczonego łososia :)

      Usuń
  2. Mam czerwony ryż i dla mnie to odkrycie roku! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...