30 października 2015

Ulubieńcy października ♥

Kolejny miesiąc za nami, dlatego też nadszedł czas na kolejnych ulubieńców. W filmie znajdziecie interesujące produkty, z którymi szczególnie polubiłam się w październiku. Zapraszam do oglądania!


Coś do poczytania, coś do zjedzenia, troszkę kosmetyków. ;-) Same cudeńka!


A co Wy szczególnie polubiliście w październiku?

28 października 2015

Przepis: Tofucznica

Od kiedy pierwszy raz spróbowałam tofucznicy - regularnie zagościła ona w moim jadłospisie. Jest pyszna, sycąca, a do tego bardzo zdrowa. Świetny pomysł na szybką kolację czy śniadanie na słono. Warto ją wypróbować, a jestem pewna, że Wam posmakuje! W poniższym filmie dokładnie pokazuję jak ją przygotować.


Główną bazą tofucznicy jest oczywiście tofu, a reszta składników, dodatków zależy tylko od Was!





Ja zdecydowałam się na jarmuż, cebulkę, kukurydzę i czerwoną oraz żółtą paprykę.


Do tofucznicy dodaję także mieszankę mleka roślinnego i przypraw. Wszystkie składniki duszone w tak aromatycznej mieszance zyskują bardziej intensywny smak!



Dla mnie tofucznica jest jednym z ulubionych wegańskich dań. Zapraszam Was do spróbowania!

25 października 2015

Przepis: Wegański chlebek bananowy ♥

Zakochałam się w chlebku bananowym, kiedy spróbowałam go po raz pierwszy kilka miesięcy temu. Od tamtej pory wypróbowałam kilka jego wersji, ale ta którą prezentuję poniżej jest zdecydowanie moją ulubioną. Chlebek wychodzi słodki (a jest bez dodatku cukru!), mocno bananowy z nutką cynamonu, a do tego z kilkoma niespodziankami w środku. Pyszny do jedzenia samodzielnie lub z masłem migdałowym, orzechowym czy dżemem. Czego chcieć więcej?;-)


Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki mąki żytniej,
- pół szklanki mąki ryżowej*,
- garść dowolnych orzechów (ja użyłam orzechów pekan),
- 1 szklanka mleka roślinnego,
- 3 dojrzałe banany,
- 1/3 szklanki oleju (np. kokosowego),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki cynamonu,
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka kakao,
- dowolne dodatki (np. orzechy, żurawina, jagody goji, daktyle, czekolada).

* można użyć dowolnych dość lekkich mąk lub tylko jednej (np. samej mąki ryżowej, aby uzyskać bezglutenową wersję chlebka), ale ważne żeby było ich razem 2 szklanki.


Sposób przyrządzenia:
1. Do miski wsypujemy sypkie składniki (mąki, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, kakao). Mieszamy.
2. Zawijamy orzechy w ściereczkę i rozgniatamy (ja użyłam do tego wałka do ciasta). Jeżeli chcecie możecie użyć gotowych mielonych orzechów. Zgniecione orzechy powinny być różnej wielkości - część w postaci "proszku", reszta w różnorodnych kawałkach. Takie orzeszki dodajemy do suchych składników.
3. Banany rozgniatamy widelcem na papkę.
4. Do suchych składników dodajemy teraz mokre - mleko roślinne, olej i bananową papkę. Miksujemy.
5. Czas na wybrane przez nas dodatki. Ja zdecydowałam się na kilka kostek czekolady połamanych na drobne kawałeczki, jagody goji i suszoną żurawinę. Dodajemy je do ciasta i mieszamy.
6. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch można położyć plasterki bananów, płatki migdałów czy posypać nasionkami chia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut. Pod koniec warto sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe - powinna być sucha.
7. I gotowe! Można się zajadać pysznym bananowym chlebkiem. ;-)









Znacie chlebek bananowy? Jeśli nie - koniecznie wypróbujcie powyższy przepis, a z pewnością się z nim polubicie!

24 października 2015

OOTD | Futro nie ma jutra

Trwa zbiórka pieniędzy na pierwszy w Polsce edukacyjny film na temat przemysłu futrzarskiego - "Futro nie ma jutra". Film tak bardzo potrzebny, aby uświadomić społeczeństwo jak faktycznie wygląda hodowla zwierząt na futra, jak ogromny ma ona zasięg oraz, co najistotniejsze - jak bardzo jest ona niepotrzebna.
Akcję możecie wesprzeć poprzez zakup koszulki widocznej na poniższych zdjęciach - tutaj. Istnieje możliwość także wpłaty wybranej przez Was kwoty.






kurtka - Sinsay
spodnie - Bershka
buty - Stradivarius

Jeśli macie możliwość to wesprzyjcie akcję - każda złotówka ma znaczenie!

23 października 2015

Weganizm a dieta wegańska

Kolejny raz porozmawiamy dziś o weganizmie. Zapraszam do zapoznania się z moją perspektywą spojrzenia na weganizm i dietę wegańską oraz różnicami między tymi dwoma zjawiskami, które tak często są mylone.



Mam nadzieję, że film przypadnie Wam do gustu i dowiecie się z niego czegoś nowego! 

21 października 2015

Wegański foodbook #2 ♥

Ostatni foodbook tak bardzo Wam się spodobał, dlatego zdecydowałam, że będę je kręcić zdecydowanie częściej. Uwielbiam dzielić się pomysłami na wegańskie posiłki. Dlatego zapraszam Was na kolejny film z wegańskim jadłospisem. 


Foodbook z jesiennym akcentem, w którym znajdziecie wiele interesujących i ciekawych potraw, jak i szybkie, proste jedzonko.


Dzień rozpoczęłam od przepysznych naleśników kokosowych. W uzyskaniu ich mocno kokosowego smaku pomogła mi mąka kokosowa, a także wiórki kokosowe. Idealne na śniadanko, ponieważ są bardzo sycące.




Kolejnym posiłkiem były kanapki z chleba żytniego z moją ukochaną pastą z awokado oraz pomidorkami koktajlowymi i rukolą. 



Następnie przyszedł czas na małą słodką przekąskę - malinowy Fig Bar (mój ulubiony!).


Następnie jadłam pyszną zupę z dyni z mleczkiem kokosowym, na którą przepis pojawił się ostatnio na blogu.



Na kolację moja ulubiona szybka potrawa z makaronem gryczanym. Kukurydza i fasolka z cebulką i papryką czerwoną w sosie sojowym.


Wieczorną przekąską były chipsy z jarmużu - mój debiut! I niestety wyszły nieco przypalone, także następnym razem muszę skrócić czas pieczenia do 5 minut.


Tyle pyszności na dziś! ;-)

18 października 2015

Przepis: Rozgrzewająca jesienna zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

Nadeszła jesień - czas chłodnych dni, dłuższych wieczorów pod kocem i rozgrzewających dań. Zupa dyniowa jest dla mnie jedną ze sztandarowych jesiennych potraw. Jej niezwykły aromat, kremowa konsystencja i dodatek chrupiących pestek dyni sprawiają, że jest ona niezastąpiona podczas zimnych dni. Dlatego zapraszam serdecznie do poznania przepisu na rozgrzewającą jesienną zupę krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego.


Składniki:
- dynia (około 1 kg),
- 1 cebula,
- odrobina oleju (ja użyłam kokosowego),
- mleczko kokosowe z puszki,
- sól,
- pieprz,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- szczypta papryki chilli (najlepiej smakują suszone płatki papryki chilli).


Sposób przyrządzenia:
1. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę (im drobniejsza będzie, tym szybciej dynia się ugotuje). Gotujemy około 40 min (można gotować dłużej, wtedy dynia będzie mięciutka, ja gotowałam około godziny).
2. Kiedy dynia się gotuje podsmażamy na patelni cebulkę.
3. Gdy dynia jest już ugotowana odcedzamy ją, tak aby pozostała na dnie minimalna ilość wody.
4. Dodajemy do dyni mleczko kokosowe z puszki (jeśli macie mniejszą ilość dyni - dodajcie odpowiednio mniej mleka), podsmażoną cebulkę oraz przyprawy i gotujemy około 10 minut. Dzięki temu zabiegowi dynia uzyska niezwykły kokosowy i kremowy aromat.
5. Prażymy na patelni garść pestek dyni.
6. Miksujemy zupę na gładki krem przy użyciu blendera. 
7. Do zupy można dodać ryż czy komosę ryżową. Można ją zjeść z chrupiącymi grzankami lub samą. Posypujemy pestkami dyni na wierzchu.
8. I gotowe! Smacznego :-)




Mam nadzieję, że i Wam jesień będzie się kojarzyła z tym pysznym i rozgrzewającym kremem z dyni!

16 października 2015

Dlaczego weganizm? Moja historia weganizmu

Weganizm stanowi ogromną część mojego życia. Dotyczy coraz większej ilości jego aspektów, co mnie ogromnie cieszy. Dziś chciałabym się z Wami podzielić moją historią weganizmu oraz wyjaśnić czemu właściwie jestem weganką. Zapraszam do oglądania. 



Mam nadzieję, że film przypadnie Wam do gustu ;-)

13 października 2015

Wegański foodbook #1 ♥

Uwielbiam oglądać foodbooki! Są interesujące, wciągają, a dodatkowo często stanowią kulinarną inspirację. Dlatego też dziś po raz pierwszy na moim kanale pojawił się film o tym, co jadłam w ciągu dnia czyli FOODBOOK w wersji wegańskiej. Jeśli macie ochotę na dużo pysznego jedzonka to zapraszam na film. :-)


Pokazywany jadłospis świetnie sprawdzi się w jesienny dzień! Dużo pysznego i aromatycznego jedzonka.


Zaczynamy oczywiście od śniadanka. U mnie to owsianka z karmelizowanymi jabłkami i migdałami.



Jako przekąska często gości u mnie zielony koktajl - dużo wartości odżywczych plus przepyszny smak - oraz zielony grejpfrut.




Na obiad sałatka z czerwonego ryżu z karmelizowaną cebulką i awokado (przepis). Moja ulubiona!


Podwieczorek to kanapki z domowym hummusem z suszonymi pomidorami i  świeżym pomidorem.



Na kolację zjadłam moje ukochane pieczone ziemniaczki. Świetnie smakują z przecierem pomidorowym z przyprawami lub po prostu z ketchupem. Przygotowałam sobie do nich także szybką sałatkę.


Dzisiejszy foodbook to jedzonko, które bardzo często u mnie gości. A jakie są Wasze ulubione potrawy?;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...