28 listopada 2015

Rok na diecie wegańskiej ♥ | Podsumowanie, zmiany, przemyślenia

Ostatni rok był dla mnie czasem ogromnych zmian. Myślę, że nie warto stać w miejscu, a niezwykle ważne jest rozwijanie się i zwiększanie swojej świadomości. Efektem tego stał się u mnie weganizm - dziś ogromna część mnie. Dlatego zapraszam Was na film, z którego możecie się dowiedzieć, co jak zmieniło się moje spojrzenie na różne aspekty życia w ciągu ostatniego roku.




Mam nadzieję, że w film w pewien sposób skłoni Was do przemyśleń i pozytywnego spojrzenia na dietę roślinną.

24 listopada 2015

Jak zacząć ćwiczyć jogę ♥ | Porady, wskazówki

Joga z biegiem czasu stała się moim ulubionym rodzajem aktywności. Odeszłam od niesamowicie ciężkich treningów siłowych oraz ogromu czasu spędzanego na rowerku, aby poświęcić się jodze całkowicie. Teraz wiem, że to jedna z lepszych decyzji! W poniższym filmie dzielę się z Wami radami i wskazówkami jak zacząć ćwiczyć jogę.



Lubicie jogę?;-) Podzielcie się również swoimi wskazówkami!

20 listopada 2015

Healthy food haul ♥

Uwielbiam testować nowinki z zakresu zdrowej żywności, ale mam również kilka ukochanych produktów, bez których nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni. Dlatego, co jakiś czas decyduję się na większe zakupy, które zazwyczaj są uzupełnieniem zapasów, ale też możliwością spróbowania kilku nowych produktów. Niedawno nadeszła pora na właśnie takie zakupy, których efekty możecie zobaczyć w poniższym filmie.



Zdecydowałam się na zakup kilku nowości ze sklepu DrPelc, ale sięgnęłam również po moje stałe, ulubione produkty. Do tego moje ukochane (i niezbędne!) masełko migdałowe oraz pasta tahini z Primaviki. Moim ostatnim odkryciem są daktyle Medjool - z pewnością nie wrócę już do klasycznych, suszonych daktyli!


Znacie, któryś z prezentowanych przeze mnie produktów? Podzielcie się swoimi ulubieńcami spośród podobnych dodatków do codziennej zdrowej diety! :-)


18 listopada 2015

Wegański foodbook #4 ♥

Nadeszła pora na kolejny foodbook, w którym pokazuję, co jem w ciągu dnia. Zapraszam do oglądania!




Swój dzień rozpoczęłam od jogi, zatem to, co widzicie poniżej jest moim posiłkiem przedtreningowym. Zawsze staram się zjeść coś nawet małego przed ćwiczeniami, ponieważ nie lubię ćwiczyć na pusty żołądek. Ostatnio powróciłam do picia ciepłej wody z sokiem z cytryny i imbirem - świetna na dobry początek dnia! Do tego banan i można zaczynać jogę! 


Na śniadanie w ostatnim czasie bardzo często gości u mnie smoothie bowl - czyli gęsty koktajl z dodatkami. Mój organizm w naturalny sposób kieruje mnie do surowych śniadań (dziwne, bo zazwyczaj w okresie jesiennym i zimowym sięgamy po ciepłe, czyli najczęściej gotowane posiłki), dlatego smoothie bowl to świetne rozwiązanie.



Przekąska na szybko - Apple Cinnamon Raw Bite. Pycha!


Na obiad jadłam przepyszne curry warzywne z cynamonowym aromatem. Opierało się ono na batatach, ciecierzycy oraz mnóstwie różnorodnych warzyw. Do tego ryż jaśminowy i chlebki z mąki gryczanej.


Przekąska mieszana - daktyle Medjool, orzechy brazylijskie, wafle ryżowe z dżemem z truskawek i nasion chia oraz kakao.


A na kolację pieczone warzywa oraz frytki z batatów. Moja ostatnia obsesja! ;-)




Jak Wam się podoba taki jadłospis?;-)

15 listopada 2015

Przepis: Wegańskie naleśniki kakaowe | Morning pancakes ♥

Naleśniki goszczą w mojej kuchni dość rzadko. Ale jeśli już zdecyduję się je przygotować, to zazwyczaj w wersji śniadaniowej i na bogato!  Jest to dla mnie raczej przysmak, pewnego rodzaju smakołyk i sięgam po nie, gdy mam więcej czasu (często w leniwe dni, jak dziś). 


Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 3/4 szklanki mleka roślinnego,
- 1 średni banan,
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka kakao,
- wybrane przyprawy (u mnie cynamon i gałka muszkatołowa), 
- orzechy, nasiona (wybrałam orzechy pekan), 
- owoce (u mnie kiwi),
- syrop z agawy, pasta kokosowa (można pominąć lub zastąpić).



Sposób przyrządzenia:
1. W misce mieszamy sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia, siemię lniane i przyprawy.
2. Na talerzu rozgniatamy banana na papkę.
3. Dodajemy ugniecionego banana oraz mleko do sypkich składników.
4. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Powinna mieć dość gęstą konsystencję. Do masy możemy dodać suszone owoce czy orzechy.
5. Smażymy średniej wielkości naleśniki. Ja smażyłam na patelni teflonowej bez tłuszczu. Moje naleśniczki wyszły stosunkowo grube, ale małe. Możecie zrobić je w wersji cieńszej, przez co wyjdzie ich więcej.
6. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz i dekorujemy. Ja zdecydowałam się posmarować je pastą kokosową i polać syropem z agawy. Moje dodatki to kiwi oraz orzechy pekan.



Lubicie naleśniki? Jak dla mnie leniwa niedziela & słodkie naleśniki to najlepsze połączenie 

13 listopada 2015

Wegańska pielęgnacja włosów ♥

Pielęgnacja włosów w wersji wegańskiej, czy w ogóle delikatniejsza i naturalna pielęgnacja, może być początkowo nieco ciężka i stanowić niemałe wyzwanie. Potrzeba czasu i wielu prób, aby odkryć, co lubią nasze włosy, a co zdecydowanie im nie odpowiada. Dziś dzielę się z Wami moim przepisem na delikatną, wegańską pielęgnację włosów. Zapraszam do oglądania!



Dajcie znać, jakie są Wasze ulubione produkty do pielęgnacji włosów ♥ 

3 listopada 2015

Wegański foodbook #3 ♥

Nadeszła pora na kolejny foodbook, w którym znowu znajdziecie wegańskie pyszności.  Staram się, aby jadłospisy, które Wam pokazuję były urozmaicone i prezentowały również, jak ciekawa i różnorodna może być kuchnia roślinna! ;-)




Dzień rozpoczęłam nieco inaczej niż zazwyczaj, gdyż od śniadania na słono - przepysznej tofucznicy. Przepis znajdziecie tutaj.



Popołudniowa słodka przekąska - chlebek bananowy w czekoladowym wydaniu oraz kakao na mleku ryżowym. Przepis na chlebek pojawił się na niedawno na blogu.



Na obiadek przygotowałam sobie przepyszny i rozgrzewający z przepisu Jadłonomii. Uwielbiam go! Bardzo aromatyczny, a do tego smakuje jak prawdziwy rosół.


Wieczorową porą sałatka - pomidorki koktajlowe, kukurydza, awokado, cebulka czerwona, rukola i sałata lodowa z musztardowym dressingiem.



A na kolację burgery z własnego pomysłu (tofu, kasza jaglana, płatki owsiane, soczewica zielona) z pieczonymi ziemniaczkami. Uwielbiam takie połączenia!




To był pyszny dzień! ;-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...