1 stycznia 2016

Wegański tort Oreo | Przepis na biszkopt + kremy

Wegański tort może się wydawać niezwykle trudnym wyzwaniem kulinarnym, ale wbrew pozorom, jest on dość łatwy do przyrządzenia oraz nie wymaga nakładu wyszukanych składników. Większość z nich posiadacie w domu. Zapraszam do poznania przepisu na przepyszny tort Oreo w wegańskiej wersji!



Przepis na biszkopt pochodzi z bloga Matki weganki.

Składniki:
* 2 szklanki mąki pszennej,
* szklanka cukru,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* torebka cukru waniliowego,
* szczypta soli,
* pół szklanki oleju,
* szklanka mleka sojowego,
* łyżeczka sody,
* łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie:
1. Mieszamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól.
2. Dodajemy olej.
3. W osobnym naczyniu w mleku roślinnym rozpuszczamy sodę oraz sok z cytryny.
4. Dodajemy do masy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Ciasto przekładamy do okrągłej foremki wysmarowanej olejem (można posypać także bułką tartą).
6. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.



Krem
Do kremu możemy użyć śmietanki sojowej do ubijania, która smakuje cudownie (nie trzeba jej nawet słodzić) i po ubiciu ma świetną konsystencję, np. śmietanki Valsoia. Ja zdecydowałam się na tą wersję. Możemy też przygotować krem z mleka kokosowego w puszce.

Składniki:
* 2 puszki mleka kokosowego,
* pół szklanki cukru,
* 2 śmietan-fixy,
* laska wanilii.

Przygotowanie:
1. Mleka kokosowe chłodzimy w lodówce przez minimum dobę, najlepiej dłużej. Świetne do ubijania są mleka Kier, ja niestety nie mogłam ich u siebie dostać. 
2. Po schłodzeniu mleka otwieramy i przekładamy stałą część do miski.
3. Dodajemy cukier, śmietan-fixy oraz wnętrze laski wanilii.
4. Ubijamy i wstawiamy do lodówki. 




Przygotowanie tortu Oreo:
1. Biszkopt kroimy na dwie lub trzy części. Każdą z nich nasączamy sokiem lub alkoholem (ja użyłam rumu).
2. Pierwszą warstwę pokrywamy kremem, a następnie pokruszonymi na małe kawałki ciasteczkami Oreo. 
3. Następnie kładziemy drugi płat biszkoptu i całość smarujemy gładko kremem. Na wierzch ucieramy gorzką czekoladę oraz układamy połówki Oreo na środku.
4. Gotowy tort wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.


Oczywiście możecie przygotować swoją wersję tortu, np. z owocami czy orzechami i różowym kremem zabarwionym sokiem z buraka. Wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej! A jakie torty Wy lubicie najbardziej?

2 komentarze:

  1. O raaany... To wygląda wręcz bajecznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Istny oreowy szał ostatnimi czasy :) A zdjęcia bardzo zachęcające do wykonania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...