28 kwietnia 2016

Przepis: Wegańskie spaghetti z mielonym tofu

Kto by pomyślał, że wykonanie przepysznego spaghetti w wersji wegańskiej jest tak proste! Uwielbiam próbować nowych smaków, komponować dość ciekawe i innowacyjne połączenia składników, ale czasem po prostu nachodzi mnie ochota na proste i klasyczne potrawy. Większość z nich bardzo łatwo można zweganizować i cieszyć się znanym nam od dawna smakom. Dlatego dziś chciałabym podzielić się z wami bardzo prostym i przepysznym przepisem na wegańskie spaghetti z mielonym tofu. 


Składniki:
- 1 kartonik przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- pół papryki czerwonej,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- pół puszki kukurydzy,
- kilka pieczarek,
- opakowanie mielonego tofu Polsoja lub opakowanie tofu naturalnego*,
- olej kokosowy do smażenia,
- makaron spaghetti,
- ulubione przyprawy (ja użyłam: bazylię, zioła prowansalskie, paprykę słodką, paprykę wędzoną, czosnek, sól, pieprz), można dodać również świeżą bazylię.

* Do wykonania odpowiednika mięsa możemy użyć również naturalnego tofu lub granulatu sojowego. Tofu wystarczy pokruszyć na bardzo drobne kawałki, zamarynować i podsmażyć. Granulat ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim i również podsmażyć.


Sposób przygotowania:
1. Przygotuj warzywa - cebulę, czosnek, paprykę, pieczarki, pomidorki koktajlowe (kilka zostaw do dekoracji) - możesz je pokroić w kosteczkę lub cienkie paseczki.
2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego nierafinowanego (można też poddusić warzywa na wodzie).
3. Wrzuć czosnek, cebulę - podsmaż chwilę, następnie dodaj paprykę, pomidorki, kukurydzę i pieczarki i smaż aż delikatnie zmiękną.
4. Pora na mięsny odpowiednik - u mnie to mielone tofu Polsoja. Dorzucamy je do warzyw i mieszamy, podsmażając przez kilka minut, aby składniki dobrze się połączyły.
5. Następnie zalewamy składniki pomidorami z puszki, dodajemy wybrane przyprawy i pozwalamy, aby sos dusił się przez kilka minut aż zgęstnieje.
6. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti, wierzch możemy udekorować, np. pomidorkami koktajlowymi lub bazylią.









Dajcie znać, co sądzicie o takiej wersji spaghetti! :-)

10 kwietnia 2016

Q&A | Weganizm | Miód, odstawienie nabiału, dieta Dukana

Nadszedł czas na kolejny film z serii Q&A, w którym odpowiadam na wasze pytania na temat weganizmu. W najnowszym odcinku mówię przede wszystkim o kwestiach związanych z jedzeniem. Serdecznie zapraszam!




Co sądzicie o poruszanych w filmie kwestiach? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...