24 stycznia 2016

Wegański foodbook #6 ♥

Nareszcie nadeszła pora na kolejny FOODBOOK, czyli film, w którym pokazuję mój dzienny jadłospis w wersji wegańskiej! Zapraszam na szósty film z tej serii ;-)




Dzień rozpoczęłam od kubka ciepłej wody z sokiem z cytryny i imbirem. Świetnie oczyszcza organizm, piję ją codziennie.


Następnie nadeszła pora na przepyszną owsiankę na mleku migdałowo-ryżowym.



Ostatnio pokochałam świeżo wyciskane soki. Dokładny przepis na poniższy sok znajdziecie tutaj.



W ostatnim czasie bardzo polubiłam pasty kanapkowe z firmy Lunter, które od niedawna dostępne są w Tesco. Moim hitem jest wersja meksykańska - świetnie smakuje w połączeniu z papryką!



Nie mogło zabraknąć rozgrzewającej, zimowej herbatki.


Od dawna miałam ochotę na prostą, klasyczną sałatkę z tofu. Prezentowana na zdjęciu smakowała cudownie! Muszę przygotowywać sobie takie sałatki zdecydowanie częściej ;-)



Z pozostałości po robieniu soku upiekłam ciasto marchewkowe. 


Składniki:
* 2 szklanki pulpy marchewkowej,
* 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
* 1 szklanka mąki ryżowej lub gryczanej,
* 1 banan rozgnieciony na papkę,
* 1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub nasion chia wymieszane z ciepłą wodą,
* kilka świeżych daktyli / syrop daktylowy / syrop z agawy,
* 1 szklanka mleka roślinnego,
* 1 łyżka oleju,
* dowolne dodatki (suszone owoce, kawałki czekolady, orzechy).

Wszystkie składniki blendujemy. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut, później zmniejszamy temperaturę na 170 stopni i włączamy termoobieg na 15 minut, aby góra się przypiekła. Ciasto po upieczeniu musi postać kilka godzin, aby "stężeć".

Na postawie przepisu Kasi Dąbek.


A na kolacją przygotowałam po raz pierwszy ziemniaczki hasselback z przepisu. Wyszły przepyszne i zdecydowanie będę robić je częściej!



A co Wy szczególnie polubiliście jeść w ostatnim czasie?


21 stycznia 2016

Dlaczego warto pić soki? ♥ | Przepis na pyszny sok warzywno-owocowy

Soki ostatnio stały się obowiązkowym punktem moich codziennych jadłospisów. W poniższym filmie znajdziecie uzasadnienie dlaczego warto je pić!




A oto przepis na mój ulubiony w ostatnim czasie sok.



Składniki:
* 4 małe jabłka,
* 3 marchewki,
* 1 burak,
* kilka łodyżek selera naciowego,
* kawałek selera,
* jarmuż lub szpinak.



Połączenie smaków jest cudowne! A pozostałości po wyciskaniu możemy wykorzystać do kotletów warzywnych lub do ciasta.


Pijecie soki? Jakie są Wasze ulubione?

9 stycznia 2016

Wegańska pielęgnacja twarzy i ciała: Sylveco, Biolaven ♥

Początkowo, gdy zaczęłam zmieniać kosmetyki wegańskie, dopadło mnie jakby zwątpienie i zagubienie. Nie byłam pewna, których kosmetyków mogę używać, zdarzało się, że kupiłam coś nowego, a dopiero po dokładniejszym przeanalizowaniu składu w domu, okazywało się, że dany kosmetyk zawiera jakiś składnik odzwierzęcy. Dlatego coraz bardziej zniechęcałam się do kupowania nowych produktów, nie było to już takie proste jak wcześniej, gdy wystarczyło wyjście do drogerii i kupno lakieru czy pomadki o ładnym kolorze. Teraz moje zakupy są dużo bardziej przemyślane, chociaż zdarza mi się popełnić błąd i kupić jakiś niewegański kosmetyk (ale raczej ze względu na jakiś składnik, niż producenta, ponieważ kupuję tylko od firm, które nie testują swoich kosmetyków na zwierzętach). W ostatnim czasie powróciłam do testowania nowych produktów, sprawia mi to niesamowitą radość, dodatkowo dlatego, że są te przede wszystkim produkty naturalne, bardzo delikatne, które moja skóra po prostu uwielbia! Dlatego chciałabym zaprosić Was na pierwszy film z nowej serii na moim kanale - Wegańska pielęgnacja. Dziś w ramach pierwszego filmu opowiadam o kosmetykach Sylveco i Biolaven.




Mieliście okazję próbować kosmetyków Sylveco i Biolaven?

7 stycznia 2016

Foodbooki - dzienne jadłospisy w wersji wegańskiej

Foodbooki na moim kanale cieszą się dużą popularnością, dlatego pomyślałam, że zbiorę wszystkie, które do tej pory się pojawiły, w jednym miejscu. Jeśli szukacie inspiracji do wegańskiego, roślinnego gotowania albo po prostu lubicie oglądać pyszne jedzonko to zapraszam na oglądania!



 1. Pieczone ziemniaczki, zielony koktajl, jesienna owsianka


2. Zupa krem z dyni, naleśniki kokosowe, guacamole


3. Tofucznica, chlebek bananowy, rosół


4. Smoothie bowl, Raw Bite, frytki z batatów, curry


5. Owsianka superfood, hummus, Raw Energy, czekolada


Bo kto nie lubi smacznych i kolorowych potraw?








Zapraszam również do subskrypcji mojego kanału, aby być na bieżąco z kolejnymi foodbookami i innymi filmami!

2 stycznia 2016

Ulubieńcy grudnia ♥

Czas upływa niesamowicie szybko. Jest już styczeń, wkroczyliśmy w nowy rok, dlatego nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Was na ulubieńców grudnia!




A Wy co szczególnie polubiliście w grudniu?

1 stycznia 2016

Wegański tort Oreo | Przepis na biszkopt + kremy

Wegański tort może się wydawać niezwykle trudnym wyzwaniem kulinarnym, ale wbrew pozorom, jest on dość łatwy do przyrządzenia oraz nie wymaga nakładu wyszukanych składników. Większość z nich posiadacie w domu. Zapraszam do poznania przepisu na przepyszny tort Oreo w wegańskiej wersji!



Przepis na biszkopt pochodzi z bloga Matki weganki.

Składniki:
* 2 szklanki mąki pszennej,
* szklanka cukru,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* torebka cukru waniliowego,
* szczypta soli,
* pół szklanki oleju,
* szklanka mleka sojowego,
* łyżeczka sody,
* łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie:
1. Mieszamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól.
2. Dodajemy olej.
3. W osobnym naczyniu w mleku roślinnym rozpuszczamy sodę oraz sok z cytryny.
4. Dodajemy do masy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Ciasto przekładamy do okrągłej foremki wysmarowanej olejem (można posypać także bułką tartą).
6. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.



Krem
Do kremu możemy użyć śmietanki sojowej do ubijania, która smakuje cudownie (nie trzeba jej nawet słodzić) i po ubiciu ma świetną konsystencję, np. śmietanki Valsoia. Ja zdecydowałam się na tą wersję. Możemy też przygotować krem z mleka kokosowego w puszce.

Składniki:
* 2 puszki mleka kokosowego,
* pół szklanki cukru,
* 2 śmietan-fixy,
* laska wanilii.

Przygotowanie:
1. Mleka kokosowe chłodzimy w lodówce przez minimum dobę, najlepiej dłużej. Świetne do ubijania są mleka Kier, ja niestety nie mogłam ich u siebie dostać. 
2. Po schłodzeniu mleka otwieramy i przekładamy stałą część do miski.
3. Dodajemy cukier, śmietan-fixy oraz wnętrze laski wanilii.
4. Ubijamy i wstawiamy do lodówki. 




Przygotowanie tortu Oreo:
1. Biszkopt kroimy na dwie lub trzy części. Każdą z nich nasączamy sokiem lub alkoholem (ja użyłam rumu).
2. Pierwszą warstwę pokrywamy kremem, a następnie pokruszonymi na małe kawałki ciasteczkami Oreo. 
3. Następnie kładziemy drugi płat biszkoptu i całość smarujemy gładko kremem. Na wierzch ucieramy gorzką czekoladę oraz układamy połówki Oreo na środku.
4. Gotowy tort wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.


Oczywiście możecie przygotować swoją wersję tortu, np. z owocami czy orzechami i różowym kremem zabarwionym sokiem z buraka. Wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej! A jakie torty Wy lubicie najbardziej?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...